მილიონობით ადამიანისთვის ყოველი დღის დასაწყისი ასოცირდება ყავის დალევასთან, თუმცა მეცნიერების ბოლოდროინდელი დასკვნით დადგინდა, რომ უმჯობესია კოფეინი სადილის შემდეგ მიიღოს ორგანიზმმა. მკვლევართა დასკვნით, უზმოზე რეგულარულად ყავის დალევა, გრძელვადიან პერსპექტივაში რამდენიმეჯერ ზრდის ორი სახის დიაბეტის განვითარების რისკს.
ბასის უნივერსიტეტის 29 მოხალისეს მკვლევარებმა სთხოვეს, რომ ძლიერი ყავა დაელიათ ადგომიდან ერთი საათის შემდეგ, რათა გაეგოთ, როგორ აისახებოდა ეს მათ სისხლში შაქრის შემცველობაზე საუზმის შემდეგ. მას შემდეგ, რაც მათ შაქრიანი სასმელი მიიღეს, აღმოჩნა, რომ სისხლში შაქრის შემცველობა სტანდარტულზე 50 %-ით მეტი იყო. დაადგინეს, რომ კოფეინი, რომელსაც შეიცავს ყავა ხელს უშლის კუნთებს შაქრის შთანთქვასა და შეწოვაში.
ყავის დილით სმა ადამიანის ჯანმრთელობას უმალვე არ შეუქმნის პრობლემას, თუმცა დილით, უზმოზე კოფეინის გახშირებულმა მოხმარებამ შესაძლოა გამოიწვიოს დიაბეტი და გულის შეტევა.
აღნიშნული კვლევის ავტორმა, პროფესორმა ჯეიმს ბეტსმა განაცხადა, რომ ადამიანებმა უნდა ყავის დალევისგან თავი უნდა შეიკაონ და მოითმინონ მანამ, სანამ სანამ ისინი არ ისაუზმებენ, რადგან საკვების მიღების შედეგად გამოყოფილი ნახშირწყლები და შაქარი კოფეინს ანეიტრალებს ორგანიზმში.
მასალის გამოყენების პირობები






